Ötven fölött...

Multi 50+
Gyakran hallani, hogy sokáig szeretnénk élni, mégsem szeretne senki öreg lenni.
Az idős kor rendszerint krónikus betegségekkel, és csökkent aktivitással párosul. Szívbetegség, rák és különböző rohamok a halálozás vezető okai. Mindegy, melyik betegség milyen arányban oszlik meg köztünk, az tény, hogy az életkorral arányosan nő az esélye az olyan krónikus betegségek kialakulásának, mint a tüdő problémái, a rák, csökkent szellemi képességek, ízületi problémák, szív- és érrendszeri betegségek. Az, hogy meddig fogunk élni, s milyen minőségben, részben genetikailag meghatározott tényező, de ettől eltekintve a környezeti hatások és az életvezetésünk nagyon fontos szerepet játszanak ebben. Egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy az egészséges öregkor elérését nem csak a génjeink határozzák meg, hanem az ember valóban képes befolyásolni azt. Vagyis egészségi állapotunkat lényegesen befolyásolja életstílusunk, étkezési szokásaink, és gondolataink is. Tápanyagok tekintetében megfigyelhető, hogy a komplett és optimális táplálkozás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Ahogy öregszünk, a táplálékigényünk is csökken. Ennek oka többek között a fizikai aktivitás redukálódása. Nem mozgunk eleget, vagyis minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb kalóriára van szükségünk. A kevesebb táplálék kevesebb vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, és ebből az következik, hogy gondosabban és körültekintőbben kell összeállítanunk az étrendünket, mert több vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk. Ráadásul az öregedés során számos fizikai változás következik be a szervezetünkben, melyek  hatással vannak az emésztőrendszerre és a felszívódásra. A leggyakrabban előforduló problémák a következők:
•    Csökken a gyomorsav termelődés. Gyomorsavra az ásványi anyagok és fehérjék megfelelő emésztéséhez van szükség. A kutatások szerint az idősek közel egyharmada atrophias gastritis kialakulásának következtében egyáltalán nem, vagy csak elégtelenül képes gyomorsavat termelni.
•    A „Hasznos anyagok” (pl. egy anyag, mely a gyomorban képződik, és nélkülözhetetlen a B21 vitamin felszívódásához) termelődése csökken, a szervezetben B12 hiány lép fel. Ez súlyos vérszegénységhez és olyan idegrendszeri változásokhoz vezet, mint a memóriazavar és a koncentrációképesség csökkenése. A Nijmegen Egyetem kutatásai megállapították, hogy az idős emberek több, mint negyede B12-vitamin hiányban szenved.
•    Máj- és epefunkciók csökkenése, mely az alapvető zsírsavak és tápanyagok hiányos felszívódását okozza.
•    A belek sorvadása (minőségében és funkciójában), melynek következtében csökken a tápanyag közvetítése a véráramba.
•    Az emésztőenzimek mennyiségének csökkenése (részben stressz hatása alatt).
•    A bélflóra (hasznos baktériumok) egyensúlyának felborulása, mely gyógyszeres kezelés után következik be.
•    Rágóképesség csökkenése.
•    Csökkent gyomor és hasnyálmirigy funkciók.
•    A gyógyszerszedés negatív hatással lehet az étvágyra, és előfordulhat, hogy hatására a kalcium és nátrium nagyobb mértékben ürül ki a szervezetből.
•    Anyagcsere változások (bizonyos hormonok termelődésének csökkenése). A hormonoknak fontos szerepük van a felszívódásban, és többek között a fehérjék metabolizmusában is.
•    Az esetleges oxidatív károsodás, a szabad gyökök számának emelkedése a legfőbb oka  a degeneratív elváltozásoknak. Az immunrendszer és a DNS károsodása az öregedés felgyorsulásához és időskorral járó betegségek kialakulásához vezet. Egyes tápanyagok fontos szerepet játszanak az egészséges öregkor elérésében, és az időskorral járó betegségek és változások megelőzését és visszaszorítását szolgálják. 
A Vitamist Multiple50+ többek között A-, D-, E-, C-, K-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamint, folsavat, biotint, kolint, krómot, jódot, magnéziumot, szelént és koenzim Q10-et tartalmaz.


Referenciák: United Nations 2002 - Archives of Neurology, Oct. 2002. – Journal of the American Medical Association, 2002; 287: 3223 – Clinical Asepcts of Vit.B12. deficiency in older persons D.Z.B. Van Asselt, University of Nijmegen, Dec. 2001 – Voedingsnormen Gesondheitsraad Public. Nr. 2000/12, 13-06-2-American Journal of Clinical Nutrition, 2002; 76: 582-587.

A népi gyógymódok és a "házipatika" szerei, valamint a táplálékkiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web