Ayurveda

Az Ajurvédát "Minden Gyógyítás Anyja"-nak is szokás nevezni. Az Ajurvéda szanszkrit szó, ajur=élet, veda=ismeret, tudás, vagyis a hosszú és egészséges élet tudománya. Az ókori véda irodalomból gyökerezik, Krisztus előtt 5000-ben íródott és megtalálható a Rigvédában, az Örök Igazságok Könyvében, egybefogja a testet a lelket és a szellemet, az egész életet.  Az indiai bölcsek már i. e. 7. században kidolgoztak egy elméletet az egészségről, betegségről, fiziológiáról, tudatról, étrendről és gyógyszerekről. Nem a betegséget, hanem az egész embert kezeli, vagyis a holisztikus gyógymódok közé tartozik. Tanítása szerint mindenki meggyógyíthatja önmagát, ha megérti saját testét, annak igényeit.

Az Ayurvéda szerint a testben három fő elem van, amelyek fenntartják és befolyásolják az anyagi test fiziológiai állapotát. Ezek az elemek a vata, vagyis levegő, a pitta, vagyis a tűzelem és a kapha, a földelem. E három elem egyensúlya biztosítja a test egészséges állapotát. Az embereket általában a három elem valamelyike uralja, bizonyos típusokra osztva őket. Az Ájurvéda ezeket a típusokat figyelembe véve kezeli a betegségeket.

A vata a test mozgását és az izmok működését irányítja. Azok az emberek, akikre ez az elem gyakorol uralkodó hatást, általában nyugtalanok, tevékenyek, s viszonylag gyorsan tudnak gondolkodni. Hajlamosak a magas vérnyomásra, általában soványak.

A pitta irányítja az emésztést, a hőt és a tápanyagok átalakulását. Azok az emberek, akikre ez az elem gyakorol uralkodó hatást, hevesek, könnyen ingerültté válnak, és viszonylag intelligensek. Testsúlyuk normális, alkatuk általában izmos.

A kapha a test felépítését és stabilitását irányítja. A kapha által uralt személyek általában zömök felépítésűek, lassan tanulnak, ugyanakkor nehezen felejtenek. Természetük alapjában véve kiegyensúlyozott.

Az ajurvédikus gyógymódok szerint az étrend szabályozásával és különböző gyógyfüvekből készült gyógyszerek, illetve főzetek fogyasztásával a legtöbb betegséget meg lehet gyógyítani, vagy el lehet kerülni.

Gyógyító, egészségmegőrző rendszerként újra virágkorát éli, és csak Indiában mintegy 500 millió ember számára nyújt orvosi segítséget nap mint nap, és még legalább ugyanennyien élnek gyógyító és egészségmegóvó hatásával számos más ázsiai országban. Sőt, Ayurveda intézetek, gyógyászati alapítványok találhatók az USA-ban, Németországban, Olaszországban is.

Alkalmazása nemcsak a betegségmegelőzés és a regeneráció területére korlátozódik, hanem a szépség- és a wellness terápiákban is egyre inkább használatos.

Forrás: www.tulsi.hu


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web