Dr. Breuss-kúra

A RUDOLF BREUSS-FÉLE LÉBÖJTKÚRA LEÍRÁSA

BREUSS (ejtsd BRÁJSZ) módszere lehetővé teszi azt, hogy az emésztőszervek megpihenjenek, és a szervezet a rendelkezésre álló energiáit a betegség legyőzésére fordíthassa. Lehetővé teszi, hogy létfontosságú mirigyeink ismét működni kezdjenek, a nyirok rendszer elakadt keringése ismét meginduljon. Ezalatt és ezután az életenergiák leküzdhetnek minden torzulást, elváltozást, amely a korábbi helytelen életmód következményeként létrejött.
A szervezet számára nyújtott nagyarányú segítség a speciális összeállítású ZÖLDSÉGLÉ keverék alkalmazásában rejlik. BREUSS RUDOLF osztrák természetgyógyász kísérletezte ki a zöldséglevekből azt az arányt, amely a legtöbb gyógyíthatatlannak vélt betegségnél is tartós eredményt, teljes gyógyulást hoz, ha azt helyesen alkalmazzák. Segítségével a saját súlyos rákbetegségét is sikerült leküzdenie. Nagy előnye továbbá, hogy a teljes étkezési stop alatt biztosítja a kiválasztó szervek zavartalan működését. A BREUSS-kúra elősegíti a szervezet gyors salakmentesítését, de megelőzésként is igen jó eredménnyel alkalmazható. Ezek a megelőző, regeneráló kúrák rövid böjtök formájában korunkban akkor is szükségesek időnként, ha az ember teljesen egészségesnek tudja magát. Egészséges embernél elegendő a Húsvétot megelőző Nagyhéten egy 4-3 napos kúra, illetve az életmódváltást megelőzően lefolytatott 10-12 napos böjt. Kisebb 3. 5 napos kúrák alkalmazhatók az évszakváltásoknál is, de nem feltétlenül fontosak, ha az életmód megfelelő. Ezt a lé kúrát eredményesen végezhetik el mindazok is, akik a modern betegségek valamelyikében szenvednek. Ide tartoznak a rák, a reuma, a köszvény, az ízületi gyulladások, a meszesedések (ér és csont), a magas és alacsony vérnyomás, a bronchitis, az epe és májbetegségek, a szív és érrendszeri megbetegedések, szembetegségek, a vérkeringési zavarok, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy megbetegedései, a hurutos betegségek, a nemi szervek betegségei (méh, petefészek, prosztata, here), neuralgikus elváltozások, gerinchibák, vashiány, vészes vérszegénység, a tüdő és a bőrbetegségek stb. Alkohol és nikotin elvonókúrák esetén az egyéb módszerrel (pl. homeopátiával) kombinálva is kiváló hatású a BREUSS kúra.
A kúrák időtartama a szükséglettől függően pl. egészségmegtartás esetén 3 nap, tavaszi tisztítókúránál 6-7 nap. Súlyosabb betegségek (rák. leukémia, köszvény, psoriasix, sclerosís multiplex, idegbetegségek) esetén a kúrát csak tapasztalt természetgyógyász, vagy orvos előírásai szerint szabad folytatni. A maximális kúraidő 42 nap.

A BREUSS-kúránál alkalmazott zöldség lé a következő összetevőkből áll

Cékla lé (a legfontosabb rák elleni szer), de ezzel egyedül nem lehel tartósan élni, ezért tartalmaz sárgarépát, amelynek magas a cukor és karotin tartalma, zellergumót - annak foszfortartalma miatt - és retket. Májrákosok számára ezt ki kell egészíteni bio termesztésből származó burgonya levével is. Mialatt a zöldség lé kúra tart rendkívül fontos, hogy a széklet és vizelet könnyen távozzék, tehát a lebomlott anyagok ne maradjanak sokáig a testben, mert mérgezést okoznak. Ezért a kiválasztást béltisztítással és a vesék fokozott működtetésével kell elősegíteni. Erre szolgálnak a kúra alatt alkalmazott és nélkülözhetetlen tea kombinációk. A leírás további része részletesen foglalkozik a beöntések, a vastagbéltisztítás technikájával.

A kúra végezhető az eddig alkalmazott, az egészséget minden esetben súlyosan károsító fogyókúrák helyett. Különösen veszélyesek a romlott fehérjékkel, vagy egyoldalú táplálással végzett "fogyókúrák" (kemény tojás, húsdiéta és még számtalan fogyókúra). A BREUSS-kúra előnye, hogy teljes munkaképességgel végezhető. Sem a kúrát végző, sem a környezete nem veszi észre, mivel a kúra alatt a teljesítmény nem csökken, sőt növekszik. A környezetet nem szükséges tájékoztatni a kúráról, amíg az eredményt nem látja. Legyen a böjt a legbensőbb magánügyünk, úgy a legeredményesebb! Ha valaki mégis megkísérelné a zöldség lé előállítását, akár mert az előírt alapanyagokat megfelelő minőségben be tudja szerezni, vagy saját bio kertjében megtermeli, az alábbiak szerint kell eljárni (Az itt közölt mennyiség egy napra szükséges):
Szeleteljünk le 30 dkg céklát, 10 dkg sárgarépát, 10 dkg zellergumót és 3 dkg retket (fekete, vagy hónapos retek), préseljük ki a levét, vagy
centrifugáljuk. Az így nyert folyadékot sűrű szövésű tiszta kendőn szűrjük át. Csak a szűrt, fehérjeszegény lét használhatjuk lel. Naponta kell elkészíteni, mert megfelelő biológiai tartósítás nélkül már másnapra megromlik.
Májrák esetén bio burgonya lé is fontos (nyersen a leve). Az így nyert kipréselt lé mennyisége kb. negyed liter legyen. Esetleg alkalmazható helyette a krumpli héj tea. Ügyelni kell rá, hogy csak teljesen tiszta, kerekded, nem csírázó, nem zöldfoltos, nem sérült burgonyát használjunk kúra céljára. Ha nem ízlik, akkor nincs rá szüksége a májnak, nyugodtan elhagyható.
Gyakorlatban ez nehezen valósítható meg, ezért sokkal célszerűbb beszerezni a BIOTTA gyártmányú, biztosan vegyszermentes, biodinamikus termesztésből származó BREUSS-lét, amely ma már sok REFORM, vagy BIO- boltban, gyógynövény szaküzletekben is kapható. Sokkal jobb, mint a hazai piacokon kapható bizonytalan termesztési módszerrel előállított alapanyagok. A fertőzöttség kizárása és a vegyszermentesség alapfeltétele a kúra eredményességének. A BREUSS-gemüsesaft néven forgalmazott anyag félliteres üvegekben kerül forgalomba és két-három napra elegendő. Előnye a bio-boltoknak, hogy ott általában a teák is beszerezhetők.
A teljes rákkúrához, amely 42 napos, két kartonnyi BREUSS-lé szükséges (24 üveg).

A kúra alatt az alábbi teákat is fogyasztani kell.
A teák készítéséhez más célra még nem használt, alaposan, de
vegyszer nélkül kitisztított (tiszta homokkal súrolt) üveg vagy
öntöttvas, rozsdamentes acél edényt használjunk és desztillált vizet vagy GET szűrőkkel szűrt vizet, forrásvizet vagy PI-vizet.

A kúra alatt fogyasztandó teák összetétele:
1., ZSÁLYATEA (3 percig kell főzni nyitott, fedő nélküli edényben)
Elkészítése: 1 evőkanálnyi zsályát fél liter forró vízbe téve forrásban kell tartani 3 percig, majd levenni a tűzről. Ezután l-l csipet (kávéskanálnyi) orbáncfüvet, fodormentát, citromfüvet adjunk hozzá és hagyjuk 10 percig állni. Leszűrés után tegyük termoszba, és a nap folyamán fogyasszuk el a kúra leírása szerint. Szükséges napi mennyisége 1,5 liter.
Zsályát termeszthetünk minden kiskertben, mert ez a mindennapos tea az egészség megtartásához is kell, nemcsak a visszaszerzéséhez.
2., VESETEA
Elkészítése: (teafüvekből az alábbi adag 21 napra elegendő, nem
hosszabbítható, nem ismételhető!)
15 g. Zsurlófű, 10 g. csalán (szárított, lehetőleg tavaszi
gyűjtésű), 8 g porcsinfű (madárkeserüfű), 6 g orbáncfű.
Keverjük alaposan össze a teafüveket egy nagyobb tálban, és tároljuk fedeles üvegedényben a teljes felhasználásig. A teljes mennyiséget 21 részre kell elosztani.
Vegyünk belőle 1 részt és 3 dl (1 csésze) forró vízben hagyjuk állni 10 percig. Ezalatt kiáznak a teákból az illóolajok és szerves sók. A teát most szűrjük le, és öntsük be egy termoszba, majd a visszamaradt teafüvet 6 dl. (3 csésze) forró vízbe tesszük és 10 percig forraljuk. Leszűrés után az előzőleg nyert teával összeöntjük. A második főzés elsősorban a szilícium tartalmat vonja ki, amely a tartószövetek (vázszerkezet), kötőszövetek számára rendkívül fontos.

Ebből a teából reggel éhgyomorra, délben és lefekvés előtt kell 1,5-2 dl-t (egy csésze) meginni.

A vesetea-kúrát minden gyulladásos betegségnél célszerű elvégezni, vagy operációk előtt. Megelőzésként évente végezzük el az évszakváltásoknál. Természetesen a vesetea kúra alatt semmiféle állati eredetű étel, állati fehérjét tartalmazó tápszer (hús, tej-tejtermék, tojás) nem fogyasztható!

3., GÓLYAORRFÜ (Geranium Robertianum) tea
Naponta egy csészényit kell hidegen inni. 1 csipetnyi teafüvet kell 10 percig forró vízben állni hagyni majd az előbbiek szerint leszűrni.
(Ez a tea minden rákbetegségnél, különösen annál, aki már sugárkezelést vagy citosztatikumot kapott, rendkívül fontos, mivel természetes rádiumot tartalmaz.) A fenti teákat bizonyos betegségeknél ki kell egészíteni speciális teákkal, de ezen esetekben ki kell kérni a kúra alkalmazásában járatos természetgyógyászok tanácsát is!

Rudolf BREUSS a következőket ajánlja:
GÉGE ÉS TÜDORÁK és CSONTRÁK esetén - a dohányzást teljesen mellőzni kell és teljes dohány-füstmentes környezet kell teremteni. Célszerű a kúra megkezdése előtt TABACUM C7 homoeopatiás szerrel a sejtekbe beépült nikotint eltávolítani. Kiegészítő teák, amelyből annyit lehet inni, amennyit csak tud a beteg (a zsálya és a zsurlótea mellett!): izlandi moha, lándzsás, vagy keskenylevelű útifű, kerekrepkény, tüdőfű, ökörfarkkóró. Összekeverve 1:1 arányban 10 percig állni hagyjuk egy teáskanálnyi mennyiségben forró vízben, majd leszűrjük.
MÉH és MÉHFÜGGELÉK RÁKOS MEGBETEGEDÉSEINÉL - totális és szigorú lé és teakúra, minél korábban, annál hatásosabb. Fontos figyelmeztetés legyen a menstruációs időszakon kívül jelentkező vérzés, nemi aktus közben jelentkező vérzések, a vizelést és székelési követő vérzések. Főleg fiataloknál fontos, nagyon komolyan kell venni ezt a figyelmeztetést!!! A teljes kúra mellett ajánlatos napi egy csésze palástfűből készített teát is fogyasztani, amelyben még forrón egy csipet árvacsalánt is 10 percig állni hagytunk.
MELLRÁK - jelzése a csomók (nem tévesztendők össze a zsírcsomókkal), keményedések keletkezése, a mell bőrének, a mellbimbók tájának zsugorodása, ráncosodása és tartós beszívódása.
Tennivalók: kiadós, rendszeres testmozgás, fizikai munka, tiszta levegőn mély, erőteljes légzés, bio-táplálkozás, nyers ételek. Soha nem szabad bőségesen enni, jóllakni! A magyar közmondás is így szól: akkor hagyd abba az evést,amikor mégannyit meg tudnál enni. Ez a jó egészség titka is
egyben.
AGYDAGANATNÁL - az előzőekhez még napi 1-2 csésze hideg citromfű tea is szükséges. Egy csipetet 10 percig forró vízben állni hagyunk, majd leszűrjük.
MÁJRÁKNÁL - két csésze bio-burgonya lé, vagy burgonyahéj tea, hidegen (nem hűtve!), kortyonként fogyasztva. Elkészítése: egy maréknyi tiszta burgonyahéjat fél liter vízben 2-4 percen át főzzünk. Ha nem ízlik, akkor nem kell! Májrák esetén hasznos a májtájon alkalmazott kelkáposzta-pakolás (a külső levelek a legjobbak) és az orbáncfűolajos (olívaolajban oldani kell a tömény orbáncfű olajat, fele-fele arányban) bedörzsölés.
GYOMORRÁKNÁL - egy csésze fehérüröm, vagy ezerjófűtea naponta. Egy csipetet csak 3-4 másodpercig kell forró vízben tartani.
LÉP ÉS HASNYÁLMIRIGYRÁKNÁL - naponta legalább az egyébként előírt mennyiségnél 1 literrel több zsályatea. Jó hatású a forró pakolás széna, vagy zsurlófűből, vagy zabszalmából. Csak hozzáértő ember végezze, mert kár is lehet belőle!
PROSZTATA ÉS HERERÁKNÁL - naponta 2 csésze kisvirágú füzike-tea hidegen. Készítése: egy csészéhez I csipet teafű, amelyet 10 percig kell állni hagyni forró vízben, majd hagyni kihűlni.
A TELJES RÁK-KÚRA LEFOLYTATÁSA - 42 napig nem szabad enni semmit, csak az előzőekben leírt zöldség leveket és teákat. Nagyobb éhségérzet esetén a zöldség lé napi fogyasztása elérheti, de ne haladja meg átmenetileg a fél litert. Minél kevesebb a kívánság, annál jobb. A zöldséglét nem szabad lehajtani, csak kanalanként (használjunk e célra műanyag vagy fakanalat, semmiképpen sem fémből készültet), jól megrágva, nyállal alaposan elkeverve kell elfogyasztani.

A kúra alatt súlyveszteség nem jelentős, 4-5 kg, bár a túlsúlyos személyeknél elérheti a 10-15 kg-ot. Ebből következik, hogy egy viszonylag leromlott szervezetű ember is elvégezheti károsodás nélkül.

Hogyan kell a kúra alatt beosztani az elfogyasztandó italokat:

1., Reggel meg kell inni fél csésze szoba hőmérsékletű veseteát,
lassan kortyolgatva, nyállal alaposan elkeverve, majd fél óra-
egy óra múltán 1-2 csésze meleg zsályateát, szomjúságérzet
szerint. Nem forrón, csak testmelegen!

Ismét fél óra egy óra múlva apró kortyokban (alaposan megrágva,
mintha szilárd táplálékot ennénk) kevés zöldséglevet kell
fogyasztani. A nap folyamán minden éhségérzetnél akár 10-15
alkalommal is, de csak kívánság szerint, fogyasztható egy-egy
kortynyi zöldség lé.

Szomjúság jelentkezése esetén igyunk zsályateát, de édesíteni
egyik teafélét sem szabad!

2..Délben fél csésze vesetea

3..Délután l-l kis kortynyi zöldség lé éhségérzet esetén,

4.,Este lefekvés előtt vesetea, zöldség lé.
Nem szabad zöldséglevet csak magában fogyasztani, mindig igyunk mellette keveset a teákból is! Óvakodjunk attól, hogy a zöldséglevet igyuk, azt apró kortyokban, nyállal alaposan elkeverve szabad fogyasztani, tulajdonképpen enni kell.
A kúra alatt nem tanácsos ágyban feküdni, pihenni. DOLGOZNI KELL!! A munka, a mozgás a belső szervek helyes működtetéséhez feltétlenül szükséges, de e mellett eltereli a figyelmet az éhségérzetről is, amely az első napokban esetleg kínzóan jelentkezik. A böjt előre haladtával a szervezet egyre kevésbé lesz követelődző, majd néhány nap elteltével megszűnik az éhségérzet.
A teljes (42 napos) rákkúrát mindig orvos, vagy a kúrában járatos, jól képzett természetgyógyász felügyelete mellett célszerű végezni, ha van rá lehetőség. Figyelni kell a vérnyomás alakulását. Ha ez alacsony lenne, (még egyszer: férfiaknál 100/70, nőknél 90/60 alatt) akkor szívműködést serkentő, csak természetes anyagokat tartalmazó gyógyszert kell alkalmazni. Ilyen a patikában kapható CRATRGAN.
FIGYELEM! A lé kúra mellett más, főleg kémiai gyógyszerek szedése, sugárkezelés alkalmazása tilos! Injekciókat, infúziót sem
szabad alkalmazni, mert azok a böjtkúrát hatástalanítják, vagy ha mégis szükséges, akkor a böjtöt újra kell kezdeni. Jelen társadalmi helyzetünkben mindenkinek magának kell eldöntetni, hogy a kúra alatt igényel-e orvosi, vagy természetgyógyászi felügyeletet.
A kúrát operáció esetén nem szabad azonnal, csak 2-5 hónap múlva megkezdeni, de ezen időszakban fel kell készülni a tisztításra. Nem szabad semmi fehérje dús anyagot fogyasztania (hús, tejtermék, sajt, tojás, babfélék, szója, stb.) a betegnek. A felerősítést, a felkészítést gabonakásákkal és elsősorban gyümölcsökkel kell végezni.
Ha a böjt alatt, különösen zöldség lé túlfogyasztás esetén, zöldséglé-undor keletkezik (alkalózis), akkor kevés frissen préselt citromlevet, vagy cukormentes, szűrt, általunk frissen készített, almalevet szabad csak inni (egy citrom, vagy egy alma szűrt leve), de sohasem a zöldség lével együtt, hanem legalább két órával előtte vagy utána. Ezt ismételni nem tanácsos, inkább a BREUSS lét kell csökkenteni. Akinek már a kúra kezdetén kifejezett zöldség lé undora van, az minden bizonnyal rákbeteg. Számukra különösen fontos az undor mielőbbi tudatos leküzdése, és a kúra szigorú lefolytatása.
FIGYELMEZTETÉS!
Azok a betegek, akik a hús, a feketekávé, fekete teák, csokoládé és az alkohol fogyasztásáról és a dohányzásról nem mondanak le (és véglegesen!) sajnos nem számíthatnak állapotuk javulására. Természetesen a beteg környezetében sem dohányozhat senki! A lakásból el kell távolítani minden olyan sprayt, amely moly- szúnyog vagy bogárirtó. Minden vegyszert és illatosító anyagot, elsősorban a molyirtásra szolgáló NAFTALINT, valamint a színes
díszgyertyákat.
A molyok távoltartására alkalmazzunk levendulát, vagy levendula olajat. Kapható patikákban is. A lakást célszerű parázsra tett tömjénnel (kapható a katolikus parókiákon, vagy az Eklézsia-boltban) alaposan kifüstölni, lehetőleg többször is napjában, különösen a kúra kezdeti időszakában, a lakás fertőtlenítése végett..

A BÖJTKÚRA MINDEN EGYES NAPJÁN BÉLTISZTÍTÁST IS KELL VÉGEZNI
A béltisztítás eszközei:
Irrigátor-felszerelés, amely 1 dl> 1,5 l-es tartályból, a hozzá tartozó gumicsőből, a csapból és a bevezető végből áll (a csapot és a bevezető végeket a gyógyszertárban külön kell kérni!). Célszerű, különösen a székrekedésre hajlamos egyéneknek beszerezni egy 1,2m hosszú 4-5 mm vastag gyomor, vagy duodénum szondát, amelyet a csap kúpos végére kell erősíteni. Szerezzünk be egy nagyobb méretű fecskendőt is (50-200 cm), és egy 50 fok Celsiusig mérő folyadék-hőmérőt. A továbbiakban még szükséges anyagok - valódi ausztráliai eukalyptus olaj, szódabikarbóna (az étkezési megfelelő), körömvirágtea, parafinolaj és kálium-hypermangán.
A BÉLTISZTÍTÁS LEFOLYTATÁSA:
A készüléket összeállítjuk úgy, hogy a tartály a falon vagy tartón elhelyezve a végbél nyílástól számított 1 méter magasságban legyen.
Alkalmazás előtt valamennyi alkatrészét enyhe rózsaszínű hypermangán oldatba áztassuk, fertőtlenítés miatt, de a kezelés után is végezzük el a fertőtlenítést, minden egyes alkalommal! A beöntő csúcsot és a szondát egyéni felszerelésként kell használni, ugyanazt a csövet más ne alkalmazza.
Melegítsünk vizet 42-44 fok Celsius hőmérsékletűre. A hőmérséklet nagyon fontos, ezért mérjük is meg hőmérővel (ugyanis ha hidegebb, akkor nem jön ki. vagy nagyon nehezen, ha melegebb, akkor leforrázhatjuk a beleket). Csöppentsünk 4-5 csepp eukalyptus-olajat a tartályba, majd öntsük rá a 42 fokos vizet, hogy alaposan elkeveredjék. Ne a vízbe csöppentsük, mert akkor az olaj csak a tetején fog úszni. Szódabikarbónás bélmosás esetén a teli tartály vízbe egy teáskanálnyit oldjunk fel.
Körömvirágtea alkalmazásánál 5-6 evőkanál körömvirágot forrázzunk le 5-6 liternyi vízzel és azt leszűrve, 42 fok hőmérsékleten tartsuk a beöntések alatt.
A három tisztítószer alkalmazása vagylagos, de felváltva is alkalmazható. Ha lehetőség van rá eukalyptus oldattal kezdjük.
A tartály feltöltése után a csövön engedjünk le annyi vizet, hogy az megteljen, ne legyen benne levegő.
Ezután a bevezető csövet és a végbélnyílást kenjük be parafinolajjal. Óvatosan csúsztassuk a csövet a végbélbe, vigyázva, hogy meg ne sértsük. Különösen nagy figyelemmel és kellő olajozással kell ezt a műveletet végezni az aranyér vénáinak tágulata esetében, nehogy megsértsük az ereket. Helyes olajozás esetén a cső kellemetlen érzés nélkül, biztonságosan vezethető be. Székrekedéses esetekben a vastagbél leszálló ágában, a szigmabélben székletdugók keletkeznek. Ezeken a víz nem tud áthatolni, ezért kell ilyenkor gyomorszondát alkalmazni. A vizet közvetlenül a cső bevezetése előtt indítsuk meg, és a csövet lassú mozgatással toljuk egyre beljebb, egészen a lépkanyarig. Nem kell félni, teljesen fájdalom és kellemetlen érzés mentes a művelet. Ha a cső megakad mielőtt 70-80 cm bemenne, akkor várjunk keveset, majd lassú mozgatással, a gumicső nyomkodásával próbáljuk a kemény bélsárdugót feloldani. Ha a víz nehezen indulna meg, akkor is nyomkodjuk meg a másik kezünkkel a gumicsövet. Ugyanis, ha levegő marad a csőben, az akadályozza a víz lefolyását. A gumicső nyomkodása részben a tartályba préseli a levegőt, másrészt segít átpréselni a felkeményedett bélsáron keresztül a vizet. A cső, illetve a víz bevezetését vagy a baloldalon fekve, vagy állva célszerő elvégezni. Mindkét esetben fontos, az 1 m-es szintkülönbség, hogy a szükséges 0.1 at. túlnyomás előálljon. Kisebb nyomás esetén a víz nem folyik be, elakad, de a nagyobb nyomás már káros lehet.
A tartályból a víz lehaladását folyamatosan figyeljük. Általában 1,5-2 I. víz fér el a vastagbélben, de ha az túltelített (sok benne a bélsár), akkor az első öblítésnél általában kevesebb. Kinyúlt belek esetén tapasztaltam már, hogy két tartály víz is bement (3 liter). Ha már nem megy tovább, vagy erősödik az ürítési inger, akkor lassan, mozgatással húzzuk ki a csövet és próbáljuk visszatartani a vizet 5-10-20 percig, majd engedjük ki. A víz nem fog egyszerre kijönni, ezért várjuk meg türelmesen a második, harmadik szakaszt is.
A fenti műveletet egymás után legalább háromszor kell elvégezni, de célszerű addig folytatni, amíg a kifolyt víz tiszta marad.
A három, vagy többszöri művelet végén a fecskendővel juttassunk kevés olajat a végbélbe (1 evokanálnyit), amely vagy parafinolaj, vagy édes mandula olaj, vagy valamely hidegen sajtolt olaj legyen. Ezzel meg tudjuk akadályozni a bél kiszáradását, illetve az ezzel járó kellemetlen, égő érzés kialakulását. Több olaj semmiképpen sem kell, mivel a végbél a többletet megtartani nem tudja.
Azt az aggályt is szeretném eloszlatni, amely a bélflóra állítólagos pusztítására vonatkozik. Elsősorban a bélöblítés csak a vastagbelet érinti, ott többnyire csak a rothadáson élősködő, számunkra patogén (betegségkeltő) baktériumok élnek és különböző bélférgek, amelyek távozását ne sajnáljuk. A vastagbélben élő hasznos baktériumokat már régen kiirtotta az addig beszedett antibiotikum. A vékonybélben élő és szaporodó bélbaktériumokat a fenti béltisztítás nem érinti, mivel ide a vékonybelet lezáró gyűrű nem engedi az öblögető vizet behatolni. Innen a hasznos bélflóra néhány nap alatt pótlódik, illetve újra elszaporodik. A vegyszeres béltisztítás (has hajtás, antibiotikumok) valóban az egész béltraktust érintik, ezért nem tartom kívánatosnak, hanem veszélyesnek, nehezen helyrehozhatónak az általuk okozott pusztítást. Célszerű a kúra befejeztével a bioboltokban beszerezhető és emberi bélflórát tartalmazó anyagot beszerezni. Az étkezés felvételekor a főétkezések közben kell az étellel együtt egy-egy kapszulát lenyelni. Elroppantani, vagy elrágni nem szabad, mivel a gyomor savtartalma a bélbaktériumokat hatástalanítja, annak a gyomron egészben kell keresztülhaladnia.
Mások a béltisztítás eme módját "természetellenesnek", tehát elvetendőnek tartják. Miért nem emeltek kifogást akkor, amikor a táplálkozás volt természetellenes. Helyes táplálkozás mellett ugyanis nincs szükség a belek ily módon történő megtisztítására. Sajnos a természet egyik szabálya, hogy az ellenséget csak saját fegyverével lehet legyőzni, vagyis a természetellenest természetellenessel!
A fent leírt béltisztítás után az ember úgy érzi magát, mint aki megszabadult egy nagy tehertől, szinte újjászületett. A vegyszeres, hashajtós béltisztítás többnyire levertséget, fáradtságot okoz, amely nehezen szűnik meg.

Nem lehet a kúrát gyümölcslével lefolytatni!, vagy keverni. Gyümölcslevek fogyasztása - az említett egyetlen esetet kivéve- a kúra alatt tilos!

BÖJTTÖRÉS, vagyis a böjt helyes befejezése a böjttel egyenrangú feladat.
Az eredmény igen kétséges, sőt súlyos következményekkel jár, ha a böjt-törést helytelenül végezzük el, ezért az alábbi szabályokat gondosan és pontosan be kell tartani.
A BÖJTTÖRÉS (BEFEJEZÉS) SZABÁLYAI
A böjt befejezését követő napokon nem szabad még visszatérni az étkezéshez, mivel az emésztőszervek teljesen elszoktak a munkától, képtelenek a feladataik elvégzésére. A szilárdabb táplálkozással való ismerkedés csak szigorúan a teljes fokozatosság elve alapján mehet végbe.
Az első napon 9-10 óra tájban együnk meg - a teljes rágás szabályait betartva, egy kisebb sárgarépát finomra reszelve és kivételesen kevés citromlét csepegtetve rá. Minden mokkáskanálnyi reszelt sárgarépát 30-40-szer kell megrágni! A böjt megtörése után is még hosszú ideig, de legalább egy hétig, minden étkezés előtt fogyasztani kell kevés zöldséglét és a teákat. 3-4 óra múlva elfogyaszthatunk kétszer ekkora mennyiségű sárgarépát, amelyre már egy kávéskanálnyi hidegen sajtolt olajat is teszünk.
Az estebédünkhöz felhasználhatunk pl. 2-3 marék frissen pattogatott kukoricát. Másnap már a reggeli répa után fogyaszthatunk délben egy evőkanálnyi 24 órán keresztül áztatott búzát, lassú tűzön enyhén főzve, feltéve, hogy a búza biodinamikus termesztésből származik, vagy hasonló módon elkészített kölest. Hasonló mennyiségben fogyasztható zab, búza, vagy rozspehely, amelyet előbb sütőben ropogósra hevítünk. Vacsorára társulhat ehhez kevés zöldsaláta és gumószöldség is, de csak nyersen.
A következő nap első étkezése már lehet valamilyen az évszaknak megfelelő friss gyümölcs, majd fél óra elteltével fogyaszthatunk
gabonafélét olajjal, pl. egy kis szelet olajos kenyeret, néhány szem olajos magot (dió, mandula, mogyoró, napraforgó), vagy ismét köleskását.
Általában tartsuk be azt a szabályt minőségileg és mennyiségileg is, hogy csak akkor térjünk vissza a korábbi normális vegetárius étrendünkre, ha a rövidebb böjtkúra időtartamával azonos idő letelt, de a hosszabb böjtök esetén is a visszatérési idő legalább egy hét. Addig tartóztassuk meg magunkat, különösen a magas fehérjetartalmú táplálékoktól. Ez csak a mai szemmel nézve megtartóztatás, mivel a böjt alatt az egész emésztőrendszer megváltozik, de megváltozik az ízlés is: minden, amit ezután eszünk sokkal jobban fog ízleni. Ragadjuk meg tehát az alkalmat és szoktassuk magunkat a helyes vegetárius étrendhez, amelyet akkor tartunk be igazán, ha nem sütünk főzünk össze-vissza, főleg nyerssel táplálkozunk, de abból is megelégszünk naponta 2-3 félével.


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web