Mumijo

A mumijo (mumio) természetes eredetét és erősítő hatásának forrását/okát mindmáig miszikus titok övezi. Évezredek óta ismerjük és használjuk ezt a "sziklák könnyének" is nevezett csodálatos anyagot, amelynek számtalan variációja létezik: az „arany múmijó”, amely vörös; az „ezüst múmijó”, amely fehér; a „réz múmijó”, amely kék; valamint a „sötét múmijó”, amelynek színe a barna különböző árnyalatai, egészen a feketéig.

Szerves és szervetlen anyagok természetes keveréke, összetétele így nem állandó. A vizsgálatok szerint 25-40 szerves anyag, ásványi makro- és mikroelem együttese, mint zoo-melanikus savak, huminsav, benzoesav, oxálsav és más aminosavak, terpenoidok, szteroidok, A, B, C, P vitaminok; kalcium, magnézium, szilícium, alumínium-, vas-, mangán, nikkel, vanádium, bárium, molibdén, stroncium, berillium, cirkonium, titán, ezüst, gallium; méz.

Több ország kutatói tanulmányozták gyógyító hatását különböző kórképeknél, klinikai körülmények között.

Az adaptogén gyógynövények hez hasonlóan harmonizálja az immunrendszerünk működését.Mumijo - múmiaA múmijó a görög mumia szóból ered, amely épen megőrzött testet, múmiát jelent. A múmijó egy természetes anyag, amely főleg Oroszország ázsiai területeinek világtól elzárt, magas hegyeiben (2000-5000 méteres magasságban) található, illetőleg a szomszédos országokban (Kazahsztán, Kirgizisztán) is előfordul, mint a kőzetek repedéseiben raktározódott gyantás anyag.

A helyi lakosok a kemény kőzetekből, barlangok mélyéről gyűjtik össze a múmijót. Több hétig maradnak távol az emberek, ezalatt mindössze néhány csomaggal sikerül összegyűjteniük. A helyi lakosoknak sokszor ez az egyetlen jövedelemforrásuk, akik titokban tartják lelőhelyeiket és ez a titok apáról fiúra száll. A múmijó a barlangok mennyezetén, falain, a sziklák repedéseiben képződött „kőcseppek” , kis méretű sztalaktitok formájában fordul elő amelyek könnycseppekre emlékeztetnek, és ezért a helyiek a „hegyek könnyének” nevezik.

A múmijó eddig ismert története több mint 3.000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Görögország, Róma és minden bizonnyal Ázsia területén is használatos volt, valamint a sumérok is alkalmazták a gyógyításban, sőt az indiai kultúrkör „bibliája”, a Védák könyve is említést tesz róla. A Susruta-Samhita, a Charaka-Samhita, és több kínai könyv is ír róla, komolyabb problémák kapcsán. A múmijót és annak használatát orvosdinasztiák kezelték családi titokként. A múmijót Arisztotelész, Nagy Sándor tanítója, is említi műveiben, aki vizsgálta az  hatását és feljegyezte a különféle felhasználási területeit is.

Az egyház is jól ismerte a múmijót, csakúgy, mint az orvostudományok legkiválóbb középkori képviselői: Avicena, Paracelsus, Agricola, Quiricus, stb.

Egyik legrégebbi részletes leírását Al-Imam al Azam Abu Hanifah Muhammad (699-767) művében olvashatjuk, aki korának legjelentősebb iszlám tanítója volt. Követői az „Iszlám igehirdetők legnagyobbika” (Imam al-Aadham) névvel illeték. Abu Hanifah Muhammad  megfigyelte, hogy a méhek a méhpempőt mézzel keverték össze és fekete anyaggal vonták be. Abu Hanifa feljegyezte, hogy ez a fekete anyag, amely múmijó néven ismert, egyike a leghatásosabb szereknek a sebek és horzsolások gyógyítására. A múmijó erejéről írt megfigyelés nyomán számos követője jegyezte fel tapasztalatait, melyek szerint a múmijó az egész test erősítő szere, különösen a szívre van jó hatással. Segíti a szervek funkcionális működését, jó hatással van a szexuális életre, emésztésre, keringési zavarokra és egy sor egyébre.

Az Orosz nemzeti sportválogatott 40 éve használja a múmijót az erőnlét és az erő növelésére, az izomtömeg fejlesztésére, izomregenerálásra. Az olimpiára készülő atléták is rendszeresen szedték. A múmijó erősítő és anabolikus hatása segíti mind fizikailag, mind mentálisan a sportolókat. A szovjet költségvetés 1988-ban a Szöuli olimpiára való felkészülés jegyében az Állami Sportbizottság részére mintegy öt millió rubelt különítet el a múmijó, mint természetes anabolikus szer alkalmazási lehetőségeinek a kutatására, az atléták felkészítése érdekében. Az atlétika területén, azóta is jelentős a múmijó szerepe.

Az orosz légierő is használja, teljesítménynövelő hatása miatt. Nagy segítséget jelent a kozmonauták felkészítésénél és az űrutazás során is.

Oroszország számos egyetemén tanulmányozták a múmijót és úgy találták, hogy jelentős mértékben (mintegy 15-27%-kal) képes növelni a munkabírást, a terhelhetőséget, a regenerációs idő lerövidítése által.

Mumijo - finomítottA finomított múmijó fekete színű fényes felületű, az aszfalthoz hasonló állagú. Testhőmérsékleten majdnem azonnal olvad (a tenyérben). Összetéveszt-hetetlen keserű íze van, szaga szokatlanul jellegzetes. Vízben könnyen oldódik, de alkoholban nem. A finom üledék keveréssel csökkenthető. Kémiai szempontból a múmijó szerves és szervetlen anyagok természetes keveréke. 26 mikroelemet, 10 fémoxidot, 6 aminosavat, szteroidokat, foszfolipideket, egy sor vitamint, olajokat és más biológiailag aktív anyagot tartalmaz.

A múmijó sokoldalú, természetes biológiai regulátor, amely széles skálán alkalmazható az egészség megóvása érdekében. Jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra és az immunrendszerre, igazodva a testfunkciók megváltozásához. A múmijó az egyetlen megelőzésre is alkalmas, kiváló gyógyító hatású biológiailag aktív anyag.

Hosszú ideje használják Ázsiában és Oroszországban a hagyományos gyógyászat területén csakúgy, mint napjaink orvosi gyakorlatában.

A múmijó széles spektrumon fejti ki gyógyhatását. Mégis, az évtizedeken át folytatott tudományos kísérletek ellenére, a hivatalos medicina csak élelmiszer adalékanyagként tartja számon. Egyaránt használatos általános erősítőként és erősítő gyógyszerként is. A múmijónak semmilyen mellékhatása nem mutatható ki.

A múmijónak szerény mértékben igazolható daganat-gátló hatása is van, valamint immunrendszert serkentő anyagokat is tartalmaz.

Egyedülálló növényi kivonat, amely tucatnyi ásványt tartalmaz; hat aminosavat, A, B, C és P vitamint (citrint), természetes szteroidokat, terpiniodokat, foszfolipideket és polyphenol vegyületeket. Ezen kívül a múmijó tartalmaz nyomelemeket és makro-elemeket (kobalt, nikkel, réz, cink, mangán, króm, vas, nátrium, kálium, magnézium stb.) is.


A természet „antibiotikuma”.

Rendkívül gazdag humin-savban, amely erőteljes természetes elektrolit. A humin-sav részt vesz a sejtanyagcsere folyamatában, elősegíti a sejtlégzést, növeli a fehérje-anyagcserét és a sokszorosító enzimek aktivitását, fokozza a sejthártya áteresztőképességét, a sejtosztódást és a terjedést, elősegíti az elektrokémiai egyensúlyt úgy is, mint donor, és úgy is mint akceptor, segíti a szennyező anyagok (növényvédő szerek, gyomirtó szerek) lebontását is. Helyreállítja a sérült sejtek elektromos egyensúlyát és semlegesíti a mérgező anyagokat. Az elektrolitok nélkülözhetetlenek a sejtek normális működéséhez, a szerves és biokémiai reakciókhoz.

Segíti a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartását, szabályozza a hormonháztartást, kedvezően befolyásolja az enzimek és az immunrendszer működését.

Az édességek fogyasztása, a savasító ételek, az izomfáradtság, a betegségek és a stressz mind savat termelnek amely csökkenti az elektrolitok mennyiségét, ezért ennek egyensúlyban tartása az egészségmegőrzés szempontjából nélkülözhetetlen.  Évszázadokon át, folyamatos nagy nyomás alatt alakult ki a múmijó jelentős humin-sav tartalma, amely még évezredek múltán is biológiailag aktív maradt.

A múmijó 60-80%-ban tartalmaz szerves humin-vegyületeket, és 20-40%-ban ásványi anyagokat.

A múmijó immunológiai, fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatása lehetővé teszi annak sikeres használatát a fertőző betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt. Ez a hatás a szervezet természetes védekező mechanizmusának és regenerálódó képességének a stimulálása következményeként jön létre.

A múmijó segít a szervezetünket annyira megterhelő évszak-. és időjárás-változásoknál is, a tavaszi fáradtság leküzdésében is nagy hasznát vehetjük!

Az antibiotikumokkal ellentétben a múmijó széles hatás-spektrummal rendelkezik és semmilyen allergikus, vagy toxikus hatása nincs. A múmijó csökkenti a szervezet fogékonyságát az influenzával és a vírusokkal szemben. A múmijó megismerése óta lehetséges az idegsejtek a szívizom és más szövetek gyorsabb regenerációja. Igen hatásos a kemoterápiával együtt rákbetegek kezelésében.

Az osztrák rákkutatással foglalkozó szakemberek is kipróbálták, és mintegy 80 %-os javulást regisztráltak (sajnos a rák típusának és a kontrollcsoport méretének megjelölése nélkül).

Segít a környezetszennyezés okozta betegségek leküzdésében is. Növeli a máj méregtelenítő képességét, segít a vérrögképződés okozta problémák leküzdésében. A következő esetekben jelent további segítséget: csonttörés, csontritkulás, reumatikus megbetegedések, izületi gyulladás, asztma, belső vérzés, emésztőszervi fekély, aranyér, emésztési zavarok, töredezett, gyenge haj illetve köröm, ekcéma és egyéb ásványi anyag hiánya következtében keletkezett betegségek.

A múmijó segíti a tápanyagok felszívódását; a humin-sav reakcióba lép a nagy molekulasúlyú szerves vegyületekkel, ezzel vízben oldhatóvá téve azokat.
 
A múmijó régóta használt anyag, de mindmáig misztérium lengi körül a természetes eredetét (ennél talán fontosabb a természetes erősítő hatásának a titka), amelyet pontosan nem ismerünk. Rengeteg legenda és történet kering a múmijóról. Az anyag számtalan variációja létezik, különböző megjelenési formákban; így ismert az „arany múmijó” amely vörös, az „ezüst múmijó”, amely fehér, a „réz múmijó”, amely kék, és a „sötét múmijó” amely a barnától a feketéig terjedő színű. A könyvek, amelyek a múmijó természetes megoszlását írják le, az anyagot természetes balzsamként jellemzik, és ennek megfelelő a klinikai tesztelése is.
 
Több ország, különösen Oroszország kutatói tanulmányozták a múmijó, gyógyító hatását különböző patológiai folyamatokban, klinikai körülmények között.

Megállapították, hogy a múmijó zoo-melanikus savakat, fontosabb humin-savakat és ásványi mikroelemeket tartalmaz, amelyek egyensúlyban tartják a szervezet élettani folyamatait. Mindezek alapján remélhetjük, hogy a további kísérletek eredményeképpen, a betegségek elleni küzdelemben új távlatok nyílnak a gyakorlati alkalmazás területén.
 
Javasolt mennyisége, a használati módja és a kúra időtartama rendkívül változó lehet a különböző gyógyászati körülményektől függően.

A múmijó valamennyi alkalmazhatósági területét még nem sikerült feltárni. Ennek ellenére az utóbbi évtizedekben jelentős eredményeket értek el a gyógyászati alkalmazás területein kívül a kozmetikai és az élelmiszeripari felhasználhatóságát illetően is Oroszországban csakúgy, mint más országokban. A felhasználás lehetősége egyre bővül.


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web