Vissza a listához

2014-03-09

Ghee vagy vaj?


Kedves Mindenki!
Életem első Ghijét  30 évvel ezelőtt készítettem és nem nagyon értette akkor senki lelkesedésemet. Talán pont ezért is örültem meg, amikor valaki felhívta figyelmemet a MindBodyGreen oldalán Julia Clarke cikkére, amit most szeretettel osztok meg mindenkivel, minden mondatával egyetértek és nagyon  örülök, hogy valaki végre mindezt leírta.Miért kellene mindenkinek megismernie a Ghi-t


Szeretem a zsírt és körülbelül kéthetente áldozok egy kis időt arra, hogy elkészítsem a kedvenc fajtáját. Leköt a finom, bugyborékoló vajjal teli fazék fölötti állás esszenciális rituáléja, érezve a pattogatott kukorica-szerű aromát és erősen figyelve arra az éltető pillanatra, mikor a ghi azt mondja: kész van. Leveszem a tűzhelyről és vászonanyagon keresztül átszűröm, bele az üvegedénybe, hűlni hagyom, aztán napi főzéshez tárolom az elkövetkezendő napokban. Mielőtt az ellenkezőjét gondolnátok biztosítalak Benneteket, hogy a testsúlyom egészséges és nem magas a koleszterinszintem.

A ghi tisztított vaj, melyet gyakran használnak Indiában. Míg nyugaton az elmúlt harminc évben bonyolult kapcsolatban álltunk a vajjal, melynek eredményeképp megszületett a mostohagyerek margarin, melyről igyekszik mindenki említést sem tenni mára, addig a ghi jó hatásait emberemlékezet óta dicsőíti az Ayurvéda.
A Charaka Samhita – több évszázada írt Ayurvéda szöveg – szerint, „minden olyan olaj közül, ami emberi fogyasztásra alkalmas, a ghi a legjobb” és ezt az egészséges zsírt ételként és gyógyszerként egyaránt használták, hogy táplálja a test szöveteit és megtisztítsa azokat a toxinoktól, javítsa a szem egészségét, csökkentse a koleszterinszintet, erősítse az immunrendszert és hozzájáruljon az általános vitalitáshoz.

Először gyerekkoromban ismertem meg a ghi-t, mikor az anyám felfedezte az Ayurvéda által magasztalt jótékony hatásait és elkészítette a családunknak. Imádtam gazdag, utánozhatatlan illatára hazaérni az iskolából. Tavaly, mikor az AVN Narogya Ayurvédikus Kórházban, az indiai Maduraiban tanultam, a betegeknek rendszeresen ghi tisztítókúrát javasoltak a panchakarma kezelésük közben.

A zsír méregtelenítő anyagként való használatát olyan régóta eltávolították Nyugaton, hogy az érv, hogy ez elsőre ellentmondásos, logikusnak tűnik. De nemrég a tanulmányok azt mutatták, hogy az Ayurvéda módszertan helyes – a legjobb módja annak, hogy a zsírban oldódó méreganyagokat eltávolítsuk a szövetekből (gondoljunk a trágyából a talajon keresztül a növényekbe felszívódó nehézfémekre) maga a zsír. Az egyre népszerűbb gyümölcs- és vízalapú tisztítókúrák a legjobb esetben csak a vízben oldódó méreganyagokat vonják ki, és mindemellett a zsírszegény diéta káros az agyunk egészségére is.

És a végső érv: A zsír – ahogy azt mondani szokták – ízesít. Mi az oka annak, hogy az indiai étteremben elfogyasztott curry mindig finomabb, mint az, amit otthon készítesz? Az, hogy az indiai konyhában elsődlegesen ghi-t használnak olajként.

Habár ma már könnyedén vásárolhatsz ghi-t az üzletekben, azt ajánlom, te magad készítsd el. Élvezetes, könnyű, olcsóbb és a lakótársaid imádni fogják az illatot!

Hozzávalók:

1 font (450 gramm) sótlan organikus vaj
1 tiszta, légmentesen záródó tárolóedény
1 tiszta fehér pamut vászon
1 szűrő


Elkészítési javaslat:

Tégy egy font (kb. 450 gramm) sótlan organikus vajat egy mély, rozsdamentes acél edénybe, és melegítsd közepes lángon – mindig maradj a közelben! Tartsd a közelben a szűrőre rögzített vásznat és a tiszta üveg tárolóedényt.


Pár percen belül a vaj forrásnak indul. Hagyd, hogy tovább forrjon, közepes-alacsony lángon. Kielégítő, bugyborékoló hangot fog kiadni és a konyhád megtelik a pattogatott kukorica illatával. A ghi felszínén hab fog feltűnni, ami majd elfő.

7-10 percen belül (az idő változó, függ a tűzhelytől és az edény vastagságától), a bugyogó hang határozottan alkalmi rotyogássá változik. A ghi arany színűvé válik és a serpenyő alján barna szilárd darabok keletkeznek.

Ekkor azonnal távolítsd el a ghi-t a tűzhelyről és öntsd keresztül a szűrőre  rögzített vásznon, bele az üvegedénybe. Hagyd, hogy kihűljön, tekerd rá a fedőt és tárold szobahőmérsékleten, vagy hűtőben. Használd főzőolajként, kend piritósra, vagy akár adj egy kanálnyit a párolt zöldségedre, így biztosítva, hogy minden fogás tartalmazzon egészséges zsírt.

Eddig a cikk és biztosíthatok mindenkit, hogy a
ghi-vel készült ételek íze sokkal gazdagabb és zamatosabb lesz, hiszen a ghi íze önmagában is fenséges.

Fontos információnak tartom, hogy azért hívják tisztított vajnak a ghi-t, mert minden romlandó és allergén összetevő, mint például a tejfehérje és a tejcukor szilárd barna darabkák formájában kiválik belőle és elpárolog a benne lévő víz is.

A végeredmény egy tiszta, hidegre szilárduló, melegre olvadó olaj, mely nem avasodik, nem oxidálódik és a legnagyobb hőségben sem romlandó, így a kánikulában is hűtés nélkül tárolható. 1 kg vajból kb. 80 dkg ghi-t tudunk készíteni.

 

Jó egészséget kívánok mindenkinek szeretettel,

Gajáry Erika

A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web