Miben segíthet a Tulsi?

A Tulsi az egyik legalapvetőbb gyógynövény az Ajurvédában, vagyis az indiai gyógyászatban, de a világ más részein is elismerik, kutatják, és számos tanulmány született már a Tulsi hatásait vizsgálva. Épp ezért szeretnénk minél több információt összegyűjteni, amit erről a csodálatos növényről tudni lehet, hiszen ez is fontos ajándéka a természetnek.

Mivel a szent növény kivonatát Indiában és Ázsia-szerte régóta használják az ősi ájurvédikus orvoslásban, megfiatalító kezelésekhez, a fiatalos fizikum és a mentális egészség megőrzéséhez, a bazsalikommal kapcsolatos hiedelmek indiai gyógyszerészkutatók érdeklődését is felkeltették.

A kutatóorvosok a gyógynövény hatásmechanizmusára voltak kíváncsiak, és már az első hivatalos vizsgálat alátámasztotta, hogy az indiai bazsalikom aktívan felkutatja, és hatástalanítja a káros molekulákat, megvédve így a kulcsfontosságú szerveket (a szívet, májat és az agyat) a szabadgyökök káros hatásaitól.

A kutatók, Dr. Vaibhav Shinde (Poona Gyógyszerészeti Főiskola, Maharashtra, India) vezetésével a gyógynövény antioxidáns és öregedést késleltető tulajdonságait tanulmányozták. Dr. Shinde elmondta: "A vizsgálatok alátámasztották az ajurvédikus medicina tradicionális gyakorlatát, mely megfiatalító célzattal alkalmazza a növényt. Vizsgálataink segítettek megmutatni, hogyan fejti ki a növény hatását a sejtek szintjén." A professzor szerint a bazsalikomfajtának antioxidáns és öregedésgátló tulajdonságai vannak, és nagyon hatékony abban, hogy megvédje a szervezetet a szabadgyökök ellen - ezek olyan rákot is okozható vegyületek, amelyek a szívet, a májat és az agyat is támadják, és károsítják a géneket, valamint az idegsejteket.

A kutatások nyomán tehát beigazolódott, hogy az ősi gyógyászatban hagyományosan alkalmazott fűszernövény hatékony antioxidánsként működik, ily módon fiatalító hatást fejt ki.

Arról, hogy a szent bazsalikom (Tulsi, Tulasi) védelmet nyújt az öregedés káros hatásai ellen, a Manchesterben megtartott Brit Gyógyszerészeti Konferencia egyik előadásában is beszámoltak.

Indiában, ahol agyagedényekben termesztik a szent bazsalikomot, lázra, megfázásra, maláriára és cukorbetegségre is használják.

Antioxidáns tartalom adagonként
Tulsi: 600 - 1 adag = kb. 23 dkg / 2dl
Paradicsomlé: 500 ~ 900 - 1 adag = kb. 23 dkg / 2dl
Brokkoli, spenót: 400 ~ 600 - 1 adag = 50g
Alma, banán: 300 - 1 adag = 100g

A Tulsi levelei egy világos sárga illóolajat tartalmaznak, amelyik rovarok és baktériumok ellen használatos. Ennek az olajnak a legfontosabb alkotóelemei az eugenol, eugenol metil éter és carvacrol. A levelek nedve és a főzete, amit jushandának hívnak, amit hörgőhurut gyulladás, köhögés esetén használnak, ill. helyileg sömörben és egyéb bőrbetegségekben szenvedőknél is alkalmazzák. Olaját fájdalom esetén fülcseppként is segítségül hívják. Magját vizelési problémák alkalmával ajánlják. Nemi vágyat fokozó értéket tulajdonítanak neki, ahol porított gyökerét használják.

Nemcsak az Ajurvéda gyógyító hagyományban van fontos szerepe, hanem az Unani gyógyító rendszerben is. Ezt a rendszert korábban Galen néven ismerték, később kapta a Gyógyítás Unani rendszere nevet. (Unani az arab neve a görögöknek.) Egy görög orvos, sok arab és perzsa filozófus és fizikus tudásával kiegészítve fejlődőtt ki. Egy a sok tudós közűl Abu Sina. A X. században terjedt el Indiában az iszlám térhódításával. Az Unani Gyógyítás szerint a betegség természetes folyamat és a tünetek a test reakciói a betegségre.

Indiában az asszonyok a várandósság és szoptatás alatt is fogyasztanak friss Tulsileveleket, és teák is készítenek maguknak. Gyerekeknek a Tulsi már 2 éves kortól adható (koffeintmentes).

Végülis mire használják a tusit?
Előnyös tulajdonságai közül leginkább a stresszcsökkentő és egészségvédő hatását és emelik ki, de sok más területen is alkalmazzák, így például:

Forrás: www.tulsi.hu - tulsi.blog.hu


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web