Ételintolerancia
Az élelmiszer-érzékenység, ételintolerancia folyamata sokkal lassúbb, mint az étel allergiáé. Napokkal később, sőt hetekkel vagy hónapokkal később jelentkeznek az életminőséget jelentősen rontó tünetek, ráadásul nem, vagy nehezen hozhatók összefüggésbe a táplálkozással, hisz egy fejfájásnál, álmatlanságnál, bőrpírnál vagy ekcémánál nem az jut az emberek eszébe, hogy esetleg a hetekkel korábban elfogyasztott étel állhat panaszai mögött.
Az ételérzékenység folyamata a következő:
Mivel a szervezet nem képes lebontani egyes anyagokat, így az emésztetlen fehérjék irritálják a bélfalat. Ha folyamatosan fogyasztjuk a számunkra lebonthatatlan ételeket, a folyamatos irritáció a bélfalat károsítja, és az állandó gyulladás következtében a károsodott bélfalon keresztül a félig emésztett vagy emésztetlen fehérjék a keringésbe jutnak. A szervezetünk immunrendszere ezeket úgy érzékeli, mint „ellenséges behatolókat” és egy specifikus IgG típusú antitestet termel. Ez úgy teszi ártalmatlanná az emésztetlen fehérjét, hogy hozzákapcsolódik.
Ezektől a kis speciális úgynevezett immunkomplexektől a szervezet szabadulni igyekszik, és célba véve a „kijáratokat” okozhat orrfolyást vagy hüvelyfolyást, ami persze felhívhatja a figyelmet, hogy valami nincs rendben. Ekkor még a leggondosabb kivizsgálás sem talál semmilyen ismert betegséget. Amikor pedig nem ezeken a testnyílásokon keresztül próbál megszabadulni szervezetünk a nem kívánatos csomagocskáktól, akkor előbb-utóbb valahová lerakosgatja, így van akinél ízületi fájdalmakat, van akinél hormonrendszer felborulást okoz.
A tünetek változatos skálán mozognak és az információ az egyetlen, ami a segítségünkre lehet.


A leggyakoribb táplálékallergén anyagok a tejfehérje (kazein), tejcukor (laktóz), tojás, gabonák (glutén, gliadin,), szója, földimogyoró, benzoesav, kén-dioxid, azoszínezékek.

A mindbodygreen.com oldalon jelent meg az alábbi figyelemfelkeltő plakát.


Most közreadjuk magyarul, elgondolkodtatásul és senkit sem arra buzdítva, hogy öndiagnózisokat állítson fel.

10 jele annak, hogy glutén intoleranciád van

Több, mint 55 betegséget kapcsoltak össze azzal a fehérjével, ami a búzában, rozsban és árpában található.
Az érintett emberek 99%-ánál sosem diagnosztizálják, hogy lisztérzékenyek, vagy intoleranciájuk van.
Az Egyesült Államok lakosságának 15%-a glutén érzékeny.


A következő tünetek jelezhetik, hogy glutén intoleranciád van:

1.   Emésztési problémák, úgy mint puffadás, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Székrekedés különösen gyermekeknél tapasztalható, miután glutén tartalmú  ételt fogyasztottak.

2.  Keratosis pilaris - másképpen mondva csirkebőr a kar hátulsó részén.  Ezt okozhatja a zsírsavak és az A-vitamin hiánya, másodsorban pedig a zsírfelszívódási-zavar, amely a bélben a glutén miatt kialakult károsodásra vezethető vissza.

3.  Fáradtság, "agyköd", miután glutén tartalmú ételt fogyasztottunk.

4.  Valamilyen autoimmun betegség kialakulása, pl. Hashimoto-thyreoiditis (Hashimoto-féle pajzsmirigybetegség), ízületi gyulladás (reumatoid arthritis), vastagbélgyulladás, lupusz, scleroderma, sclerosis multiplex.

5.  Neurológiai tünetek, pl. szédülés, az egyensúlyvesztés érzése.

6.  Hormonális problémák: PCOS (policisztás petefészeg betegség), PMS, bizonytalan eredetű meddőség.

7.  Migrénes fejfájás.

8.  Krónikus fáradtság és fibromyalgia, melyek diagnosztizálására jellemző, hogy a háziorvos a fáradtság, vagy fájdalom kialakulásának okát nem tudja megnevezni.

9.  Gyulladás, duzzadás és fájdalom az ízületekében (ujj, térd, csípő).

10.  Hangulati ingadozás, depresszió, szorongás, figyelemhiányos rendellenesség

forrás: www.mindbodygreen.com


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web