Erőszakmentes kommunikáció

„Túl a jóról és rosszról alkotott nézeteken, van egy rét – ott találkozom veled.”
(Dzsalál ad-Dín Rúmí  XIII. századi szúfi költő)

Az erőszakmentes kommunikáció vagy együttműködő kommunikáció (EMK) Marshall Rosenberg amerikai pszichiáter–pszichológus által kifejlesztett módszer, amelynek célja, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és világosabban (kevesebb félreértéssel) tudjanak kommunikálni egymással. Az EMK-nak két fókusza van: az egyik az empátia, vagyis a másikra való együttérző odafigyelés, a másik az őszinte önkifejezés: oly módon, hogy az a másikat lehetőleg együttérző odafigyelésre indítsa. A EMK-nak négy fő alkotóeleme van: a megfigyelés, az érzés, a szükséglet és a kérés. Az EMK-zsargonban az erőszakmentes kommunikációt szokás zsiráfnyelvnek is nevezni, szembeállítva a hétköznapokban csaknem mindenki által használt sakálnyelvvel. Az EMK-nak mint módszernek lényeges aspektusa, hogy alkalmazásának nem feltétele, hogy a kommunikációs partner is tudjon és/vagy akarjon erőszakmentesen kommunikálni.

Az “erőszakmentes” szó a szanszkrit ahimsza szóra vezethető vissza. Mahatma Gandhi — aki az erőszakmentességet így jellemzi, „az állapot, amikor az erőszak elhagyja a szívet” — életével ezt tanítja: „Magam legyek a változás, amit a világban látni szeretnék!” Ezt az utat járva az EMK, elsajátítható nyelvi eszközöket kínál, amelyekkel megszólíthatom a bennem és körülöttem lévő fájdalmat, tehetetlenséget, haragot — melyek erőszakban fejeződnek ki — és a kommunikáció által megértést, elfogadást, együttérzést, tanulási lehetőséget vihetek az élet minden területére.

Konfliktus vagy kommunikáció — mindkét esetben, pillanatról pillanatra, két pólus, két szemlélet, értékrend áll szemben egymással. Együttműködni akkor tudunk, ha egymás határait, “felségterületeit” tiszteletben tartjuk, és empátiával fordulunk egymás belső igazsága felé. Az EMK eszközöket kínál ahhoz, hogy a két pólus — esetleg egymástól eltérő — belső igazsága nem kioltsa, hanem erősítse egymást.

Az EMK segítségével egy olyan nyelvet sajátíthatunk el, amellyel feloldhatjuk a nehéz helyzetekre jellemző gondolkozási mintáinkat, kommunikációs blokkjainkat. Lehetőségeket teremthetünk arra, hogy felszínre hozzuk értékrendünket, miközben mások szükségleteit, értékeit is becsben tartjuk. Kölcsönös tiszteleten alapuló, hatékony, eredményes kommunikációt kezdeményezhetünk, és feloldhatjuk a konfliktus helyzeteket.

Az EMK olyan eszköz, amely mindenki számára hozzáférhető, elsajátítható. A kulcs az empátia — a beleérzésen alapuló megértés — és az őszinteség. Ezzel a tudatossággal elkerüljük a gondolkodásunkban gyakran alkalmazott ítéletet, diagnózisalkotást és értelmezést. A hibáztatás, a bűntudat és a szégyen helyét felelősségvállalás és együttérzés veszi át.

(Forrás: Wikipédia, emk.hu )


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web