A Tulsi mint növény

Botanikai, tudományos neve Ocimum sanctum, vagy újabban Ocimum tenuiflorum és Ocimum gratissimum. Az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.

A trópusi Ázsiában őshonos, valószínűleg Indiából származik. Közeli rokona a konyhai fűszer Kerti Bazsalikomnak. Az erős Vana Tulsi vadon terem Ázsia és Afrika sok területén. A Tulsi bokros, sokfelé elágazó, jó illatú, évelő, fásodó lágyszszárú növény. Általában évenként újra ültetik magról, habár szintén szaporítható hajtásról, vagy gyökérről. Indiában rendszerint az esős évszak beköszönte után közvetlenül szokták ültetni, vagy kiültetni. Jó földben és forró napos időben egy méter magasra is megnőhet, és pár hónap után már be is takarítható. A növényt cserépben és kertben egyaránt szokás nevelni. A Tulsi változatok természetes élőhelye a tengerszint feletti 2000 méter. Napjainkban tradicionális hindu családok termesztik. Vallási növényként ültetik otthonaikban, templomaikba, és felhasználják vallási szertartásaikhoz.

A levelei kerekdedek, cakkos, fogazott szélűek, méretük akár 5 cm is lehet. Levelei a világos zöldtől (Vana Tulsi) a sötét bíborig (Krishna Tulsi), virágai pedig a fehértől a vörösses bíborig változnak. A termése kicsi, magjai sárgától vörösses színűek.

A legelterjedtebb otthon nevelt változat a Rama Tulsi, A Krishna Tulsi ritkább, és nagyon ritka a Vana Tulsi. Betakarítani az első virágzást követően érdemes. A fűszeres illatú jótékony olaj, ekkor járja át a legjobban a növényt. A szárított levelek, közvetlen napfénytől védve 2 évig felhasználhatóak.

A Tulsi különféle elnevezései
Szanszkrit: Arjaka, Bahupatri, Divya
Hindi: Tulsi, Baranda,
Angol: Holy Basil, Sacred basil
Bengáli: Kalatulsi, Kural
Francia: Basilic sait
Maláj/Tamil: Thulasi, tulsi

Forrás: www.tulsi.hu


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web