A fogak megóvásáért

A szakértők a fogszuvasodásról évek óta mint népbetegségről beszélnek. Ma már olyan globális népbetegségként van számon tartva, mely a fogak romlását, fájdalmakkal járó fogbélbetegségeket, a fogak idő előtti elvesztését okozza és csecsemőktől az idős korúakig a Föld szinte teljes lakosságát érinti a. Okai összetettek, de a legfőbb kockázatot a cukros ételek napi többszöri fogyasztása és a fogápolási kultúra hiányos volta jelenti.

A szájüreg, és ezen belül a fogak, a szervezet első védelmi vonalát jelentik a különféle fertőzésekkel, megbetegedésekkel szemben. A védelmi mechanizmus gyengesége pedig számos közismert megbetegedés kialakulásának tényezője. A nyírfacukor fogyasztásával nem csak a fogszuvasodás előzhető meg, hanem a már károsodott fogak állapota is javítható. Továbbá, a csontok erősségét, sűrűségét és ásványi anyag tartalmát is pozitívan befolyásolja, így nemcsak a fogszuvasodás, hanem a csontritkulás is késleltethető, sőt, kellő odafigyeléssel és más kiegészítőkkel együtt talán meg is előzhető.

A nyírfacukor jelentős mértékben segíti
fogaink épségének megóvását, mivel:
- megakadályozza a szájban lévő baktériumok savtermelését,
- helyre képes hozni a már károsodott fogzománcot,
- csökkenti a lepedék lerakódását.

A fogszuvasodást általában azok a szájüregben található baktériumok okozzák, melyek felveszik és lebontják az elfogyasztott cukrot. A hat szénatomos cukrok (répacukor, gyümölcscukor, nádcukor, szőlőcukor) fogyasztásával tehát nő az említett baktériumok száma. Ezek a baktériumok a cukor lebontása közben olyan savat/savakat termelnek, melyek gyengítik a fogzománcot és így fogszuvasodást eredményeznek. Az öt szénatommal rendelkező nyírfacukrot a baktériumok nem képesek lebontani, így sav sem tud termelődni, következésképpen a fogszuvasodás megelőzhető, illetve a száj PH értéke egyensúlyban tartható.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nyírfacukor rendszeres használata elősegíti a fogzománcból kivont ásványi anyagok visszaépülését, különösen az éppen kialakulóban lévő kis lyukak esetében. Mivel a szájban lévő lepedék PH értéke a baktériumok meghiúsult savtermelése miatt nem csökken, az ásványi anyagok kioldása is megakadályozódik, sőt, bizonyos esetekben a lyukak belsejének, felületének erősítésével, az anyagok visszaépülése is megvalósulhat.

A nyírfacukor rendszeres fogyasztásával a lepedék (mely a szájüregben található baktériumok élőhelye) lerakódása megelőzhető, ezáltal is csökkentve a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.

Természetesen, a nyírfacukor önmagában nem tudja megakadályozni
a fogszuvasodáshoz és más, szájhoz kötődő betegségek kialakulását,
így javasoljuk, hogy:
- rendszeresen (évente minimum kétszer) keresse fel fogorvosát
- étkezések után mindig, de naponta legalább kétszer mosson fogat
- minimum havonta cseréljen fogkefét
- mellőzze a hagyományos cukor használatát, és naponta 3-5 alkalommal használjon nyírfacukor tartalmú rágógumit étkezések után vagy között
- lefekvés előtt egyen meg kb. 5 g nyírfacukrot (kb. fél kávéskanál).

Kismamáknak, gyerekeknek
Régóta köztudott, hogy sok más betegséghez hasonlóan, az átadható fogászati fertőzések is ugyanúgy generációkon keresztül át öröklődnek. Egy amerikai (Oregon, Albany 2009 január) kutatás kimutatta, hogy a fogászati fertőzések amelyek a fogszuvasodást okozzák, többségében az édesanyáktól származnak.

Tudományos megfigyelések arra is rávilágítottak, hogy azok az édesanyák, akik nyírfacukrot fogyasztanak, illetve ilyen tartalmú rágógumit használnak a szoptatás ideje alatt, csökkentik a fogszuvasodást okozó baktériumok kialakulásának esélyét gyermekeik szájában. Az így felnövő gyermekek esetében lényegesen kevesebb fogprobléma adódik.

Tény, hogy a fogszuvasodásért közvetlenül felelősnek tartott baktériumtörzs (Mutans Streptococci) már a három hónapos újszülött szájában is kimutatható, még mielőtt az első fogak megjelennének. Ezek a baktériumok már jóval azelőtt megtelepednek, hogy az első maradandó fogak egyáltalán megjelenhetnének, így azokat már a kezdetektől fogva károsítják.

Ugyanez a kutatás alátámasztja, hogy a nyírfacukor rendszeres fogyasztása (néhány gramm étkezések, fogmosás után) nem engedi a szájban lévő, fertőzéseket okozó baktériumok terjedését. Azok az édesanyák, akik már a terhesség alatt is rendszeresen fogyasztanak nyírfacukrot, sokkal kevésbé minősülhetnek fertőzés-hordozóknak. Ha a baba hat hónapos kortól szintén fogyaszt egy kevés nyírfacukrot, nagyban megnöveli az esélyét, hogy erős és ellenálló fogai fejlődjenek ki.

Egyes tanulmányok szerint a 6 és 15 hónapos kor között, folyékony formában adagolt nyírfacukor megelőzheti a kora-gyermekkori fogszuvasodást. Javasolt, hogy ez a mennyiség eleinte ne haladja meg a néhány grammot (körülbelül napi hat gramm nyírfacukor fogyasztása ajánlott, három adagra osztva).

A korai fogszuvasodás megakadályozása és megelőzése számos szempontból kiemelkedően fontos a kisgyermek általános egészsége miatt. A korai fogszuvasodástól szenvedő gyermek hajlamos visszamaradni a fejlődésben, nem eszik, nem alszik jól, és ez negatív hatással van a mindennapi tanulási, valamint fejlődési képességére is.

Szintén a fent említett tanulmány mutatta ki, hogy azoknál a gyerekeknél, akik hagyományos cukor helyett nyírfacukrot fogyasztottak, 76%-ban teljesen egészségesek maradtak a fogai. Összehasonlítva egy hagyományos cukrot fogyasztó csoporttal, ugyanez az érték csupán 48% volt.

A nyírfacukrot akár teába adagolva megitathatjuk a babával, vagy akár mi magunk is készíthetünk enyhe szirupos nyírfacukros oldatot, melyet a fogak ruhával történő tisztításakor felvihetünk a fogakra, illetve a szájüreg belső felületére.

Forrás: www.nyirfacukor.hu


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web