Vissza a listához

2014-02-16

Gluténérzékenységre utaló jelek

Kedves Mindenki!

Folytassuk az ételintolerancia témáját Dr. Amy Myers cikkével:

5  tünet, amiről valószínűleg nem is sejtetted, hogy gluténérzékenységre utal

A gluténérzékenység a következő világjárvány. A legtöbb belgyógyász ismeri a lisztérzékenységet, a coeliakia-t (glutén-szenzitív enteropátia), és az emésztési tüneteket, amelyek a gluténérzékenységgel kapcsolatosak, de az orvosok jelentős többsége nem ismeri az egyéb tüneteket, különösen a nem emésztéssel kapcsolatos tüneteket, amelyeket a glutén fogyasztás válthat ki.

18 millióra becsülik a gluténérzékenységben szenvedő emberek számát, és ők azok, akik tisztában vannak a problémájukkal. Rajtuk kívül még rengeteg ember sétál a világban, akinek sejteleme sincs arról, hogy gluténérzékeny. Gyanítom, hogy 2 emberből egynek van valamilyen gondja a gluténnal. A klinikámon minden betegemmel csinálok egy gluténérzékenységi tesztet, és körülbelül 95 %-ának van valamilyen gondja a gluténnal.

A legtöbb gluténérzékeny embernek egyáltalán nincs emésztési problémája. Egy 2002-es, a New England Journal of Medicine-ben közzétett tanulmány 55 krónikus betegséget hozott kapcsolatba a gluténnal. Gyakran kérdezik tőlem, hogy ha a glutén ennyi egészségügyi problémát okozhat, miért nem tud több orvos róla?

Amikor az orvostudományban valami újat fedeznek fel, átlagosan 17 év, amíg az új információ az orvostudományi oktatásba és a klinikai gyakorlatba is bekerül. A legtöbb gluténérzékenységgel kapcsolatos kutatás nincs még 17 éves – valójában épp most kezdtük csak karcolgatni a felületét, hogy megértsük a glutén szerepét a különböző betegségek kialakulásában.

Tudjuk, hogy a gluténérzékenység egy skálán mozog. A skála egyik végén azok az emberek találhatóak, akiknek semmilyen problémája sincs a gluténnal, és annyi tésztát, pizzát ehetnek, amennyit csak akarnak. Ámbár ezt nemigen ajánlanám senkinek, mivel a glutén egy erősen gyulladást okozó étel, igaz, elméletben akinek nincs gondja a gluténnal, az annyit ehet, amennyit csak akar. A skála másik végén a coeliakia áll, ami egy autoimmun betegség, ahol nyomokban előforduló glutén is pusztító hatással van arra, aki fogyasztja. A többi ember valahol a skála két extrém végpontja között található. Az ember tehet egy lépést a glutén problémától eltávolodva, vagy éppenséggel közelítve a lisztérzékenység (coeliakia) felé.

 

Gluténérzékenységre utaló, nem emésztési tünetek 

Néhány a gluténérzékenységre figyelmeztető jelek közül. A teljesebb listáért kattints ide: http://www.mindbodygreen.com/0-7482/10-signs-youre-gluten-intolerant.html   (Ezt közreadtuk az előző hírlevélben. G.E.)


1.                  Migrén és fejfájás

Az ételérzékenység tudvalevőleg okozhat fejfájást és migrént, ez alól a glutén sem kivétel. Egy nemrég megjelent tanulmány rámutat, hogy a migrénes fejfájással diagnosztizált emberek 56%-ánál a háttérben glutén-érzékenység található. Miután az étrendjükből kivonták a glutént, és alkalmazkodtak egy glutén-mentes életmódhoz, a migrénes panaszok megszűntek.

2.           Agyköd  

A glutén gluteomorfint tartalmaz, amely néhány ember esetében a morfiumhoz hasonló hatást vált ki, agyködöt okozva. A glutén az agyat is megtámadhatja, gyulladást okozva, ezáltal agyködhöz vezetve.

3.          Depresszió  

A glutén áteresztő bél szindrómát okozhat, megakadályozva, hogy bizonyos vitaminok, pl. a B-vitaminok, a vas, a D-vitamin, az omega 3 zsírsavak és cink felszívódjanak. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek a jó hangulathoz és az agy egészségéhez.

4.           Ízületi fájdalom

A test küzd a glutén ellen, komplikációt okozva az immunrendszerben, amely az ízületekben jelentkezhet duzzadás, fájdalom és gyulladás formájában.


5.             Bőrkiütések

A bőr gyulladásos állapota. Külső megjelenése annak, hogy mélyebben a testben gyulladás keletkezik.

 

Hogyan teszteljük a gluténérzékenységet

Kétféle tesztet használok a klinikámon a gluténérzékenység azonosítására.

1. Vérteszt
Számos gluténérzékenységet mérő vérteszt létezik, mégis, a hagyományos orvosok többsége nem alkalmazza ezeket a teszteket. A legtöbb orvos még mindig csak a lisztérzékenységet (coeliacia-t) teszteli, ezért ajánlom, hogy keressünk holisztikus orvosi gyakorlatot folytató doktort, hogy gluténérzékenységet teszteljenek.

2. Csináljunk otthon glutén-megvonásos kihívást
Rendszerint csináltatok a pácienseimmel egy nagyon egyszerű, otthon elvégezhető tesztet. Ne együnk egyáltalán glutén tartalmú ételt két héten át, ha jobban érezzük magunkat glutén nélkül, vagy rosszabbul, amikor újra tartalmaz az étrendünk glutént, akkor valószínűleg gluténérzékenyek vagyunk.

Általában arra bíztatom a pácienseimet, hogy teljesen vonják ki a glutént az étrendjükből. Még ha a gluténfogyasztás következményeinek megjelenése enyhének is tűnik, immunrendszerünket a felszín alatt stimulusok érik, és a hatás háromtól öt hónapon át is eltarthat.

Sokaknak nem elég, ha 100%-osan gluténmentes az étrendjük. Rengeteg embernek helyre kell állítani a károsodást, amit a glutén okozott a bélben. Ráadásul gyakran látok egyéb károsodást a bélben, pl. parazitákat, Candidabetegséget, baktériumok elszaporodását, és a baktériumok egyensúlyának megbomlását, amelyet célzottan kezelni kell. Néhány embernek teljesen gabona mentesen kell étkeznie a nem-glutén tartalmú gabonák közötti kereszt-reakciók miatt.

Ha kétségünk van, éljünk nélküle. Semmilyen létfontosságú tápanyagot nem hagyunk ki, ha nem fogyasztunk glutént. Valójában talán az életedet mented meg, vagy valamelyik szeretted életét.

 

http://www.mindbodygreen.com/0-11944/5-symptoms-of-gluten-sensitivity-you-probably-dont-know-about.html


Jó egészséget kívánok mindenkinek szeretettel,

Gajáry Erika

A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web