Vissza a listához

2012-01-16

Mire jó a TULSI? 5. rész

5. RÉSZ

A SZENT BAZSALIKOM további felhasználási módjai és hasznosítási területe

Pszicho-spirituális – lélek és test kapcsolata

AYURVEDA: Az ayurvedikus orvos és író, Dr. Vasant Lad azt mondja, hogy a Tulsi befolyással bír az „energiamezőre”.
AYURVEDA: A Tulsi látja el az energetikai csakra rendszer kiegyensúlyozásának és harmonizálásának alapvető spirituális funkcióját. Főképp a második csakra (harmadik szem) tevékenységéhez áll közel.
AYURVEDA: „A minősége színtiszta szattva… A bazsalikom megnyitja a szívet és a lelket (elmét), a szeretet és az önfeláldozás (bhakti) erejét adva. Vishnunak és Krishnának szentelve erősíti a hitet, a részvétet és a tisztaságot. Az aura megtisztításával és az immunrendszer erősítésével adja a bazsalikom az isteni védelmet. („Gyógynövény yoga”, Frawley és Lad).
AYURVEDA: A Tulsi tea mézzel segíti a szellem/lélek tisztaságát.
AYURVEDA: Ha Tulsi malát hordunk, mely egy 108 darab, a Tulsi fás részéből készült gyöngyből álló nyaklánc, népszerű módja jelenléte erejét élvezni, mely fizikai védelmet és szellemi táplálékot is jelent. A Padma Puranaban Lord Shiva azt mondja erejéről Narada-nak, a bölcsnek: „Ó, Narada, ahol a Tulsi nő, ott nincs nyomor. Ő a szentek legszentebbike. Ahová csak elfújja a szellő az illatát, ott tisztaság van. Vishnu áldását árasztja azokra, aki imádkoznak és Tulsit termelnek. A Tulsi szent, mert Brahma lakozik a gyökereiben, Vishnu a hajtásokban és a szárban, Rudra pedig a virágzó felső részeiben.”
INDIA: Indiában sok család tart Tulsi növényt az otthonában, azért, hogy a béke és a bőség érzületét keltse. Régóta használják tisztító hatása miatt.

Stressz

A betegségek, rendellenességek első számú oka valószínűleg a stressz. Az Amerikai Stressz Intézet (American Institute of Stress) jelentése szerint az orvosoknál tett látogatások 75–90 százaléka valami úton-módon a stressz ártalmas hatásai következtében válik szükségessé. Miután egyik tanulmányt a másik után elemezték, az amerikaiak a stresszt egyes számú egészségügyi problémává minősítették mára, és az Amerikában élő felnőttek több mint 50 százaléka számol be arról, hogy napi rendszerességgel éri őket erős stressz. A stresszhez való alkalmazkodás az emberi túlélés természetes mechanizmusa. De a modern élet stressze megemelte a stresszhez való alkalmazkodás szintjét. A túl sok stressz komolyan befolyásolhatja a teljesítőképességet, az egészséget és a jó közérzetet.
A szent bazsalikomot sikeresen használják sok stresszel kapcsolatos rendellenesség megelőzésére és kezelésére – lásd a táblázatot.


 Stresszel kapcsolatos rendellenesség  Megelőzés – Kezelés
 Zavart központi idegrendszer (CNS) – pszichózis, depresszió, magas vérnyomás, skizofrénia  Nyugtatja a központi idegrendszert
 Csökkent immunitás – krónikus és vírusos fertőzés  Javítja a sejtek és a testnedvek immunitását
 Izom fáradtság  Kimerülés-, fáradtság-gátló (fokozza az erőt)
 Megemelkedett adrenalin – megemelkedett vérnyomás és szívverés  Csökkenti a vérnyomást és a szívverést
 Fokozott bél mozgás (független mozgás) - érzelmi alapú hasmenés, irritábilis bél szindróma  Csökkenti a bélmozgásokat
 Megnövekedett véralvadás (trombózis – vérrögök)  Véralvadás- és trombózis gátló
 Megnövekedett számú szabadgyök (sejt rombolás); szívrohamot (az artériák megkeményedése), diabéteszt (cukorbetegség), hályogokat és egyéb rendellenességeket eredményez  Antioxidáns (csökkenti a sejtrombolást)
 Bakteriális-, gombás-, vírusos és parazitás fertőzések (biológia stressz keltők) – mint pl. a tüdőgyulladás, megfázások, herpeszek  Antibakteriális, gomba- és vírusölő
 Sugárzás, rák, leukémia (fizikai stressz képzők)  Sugárzás- és rákellenes

Rákellenes - sugárzás és kemoterápiás védelem


Az egészség előmozdítása, segítése (promóciója)

A Salam Research intézet Tulsiról szóló anyagának végéhez értünk.

Hamarosan egy ígéretes újabb hírrel  jelentkezünk, addig is jó egészséget kívánunk mindenkinek szeretettel.


A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben,
ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni.
Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

A népi gyógymódok és a "házi patika" szerei, valamint a táplálék kiegészítők, hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémákkal szemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy az ezeken az oldalakon szereplő információk alapján betegségeket lehetne diagnosztizálni vagy kezelni. Bármilyen egészségügyi problémával, tünettel forduljunk szakemberhez!

Az oldalon szereplő információk, publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak.
Grafika és kivitelezés: MandG.Web